Áfonyás-joghurtos kevert süti

Hidd el, imádni fogod!
Hozzávalók
-
-
-
- 200 g friss áfonya
- 2 chiatojás (2 evőkanál chiamag + 4 evőkanál víz)
- 4 evőkanál almaszósz
- 130 g növényi joghurt
- 50 ml napraforgóolaj
- 100 ml zabtej
- 1 citrom reszelt héja
- 160 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 280 g finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- porcukor a süti megszórásához
-
-
Elkészítés
A folyékony hozzávalókat egy nagy tálban kikeverjük a kétféle cukorral, azután egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral. Ezt a száraz keveréket a folyékonyhoz öntjük, és egy keverőlapáttal alaposan átkeverjük. Végül óvatos mozdulatokkal belekeverjük az áfonyát is. A tésztát sütőpapírral bélelt 20x20 centiméteres tepsibe öntjük, és 180 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
Csináltál már ilyet? Egy fogpiszkálót óvatosan a sütemény közepébe bökünk, aztán kihúzzuk belőle. Ha nem marad rajta tészta, akkor a sütink átsült. Ha elkészült, a tetejét meghintjük porcukorral, és már langyosan fogyasztjuk is. Egy nagy pohár növényi tej igazán jó kísérő mellé.
Tudtad, hogy a tojást könnyen tudod helyettesíteni? Például úgy, mint itt a receptben. Csak keverj össze 2 evőkanál chiamagot 4 evőkanál vízzel, és várj egy kicsit, amíg kocsonyásodni nem kezd! Vagy próbáld ki ezeket az ötleteket!
- 1 tojás = kb. 45 g almaszósz. Az a fránya mérleg már megint előkerül!
- 1 tojás = fél érett banán. Ha banánnal dolgozol, egy kicsit több sütőport kell majd használni.
- 1 tojás = 1 teáskanál szódabikarbóna + 1 evőkanál ecet
Ezektől biztosan nem fog fájni a pocid. Csak kísérletezz bátran, hogy lásd, neked mi válik be!