Áfonyás-joghurtos kevert süti

Hidd el, imádni fogod!

 

Hozzávalók

        • 200 g friss áfonya
        • 2 chiatojás (2 evőkanál chiamag + 4 evőkanál víz)
        • 4 evőkanál almaszósz
        • 130 g növényi joghurt
        • 50 ml napraforgóolaj
        • 100 ml zabtej
        • 1 citrom reszelt héja
        • 160 g kristálycukor
        • 1 csomag vaníliás cukor
        • 280 g finomliszt
        • 2 teáskanál sütőpor
        • porcukor a süti megszórásához

 

Elkészítés

A folyékony hozzávalókat egy nagy tálban kikeverjük a kétféle cukorral, azután egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral. Ezt a száraz keveréket a folyékonyhoz öntjük, és egy keverőlapáttal alaposan átkeverjük. Végül óvatos mozdulatokkal belekeverjük az áfonyát is. A tésztát sütőpapírral bélelt 20x20 centiméteres tepsibe  öntjük, és 180 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.

Csináltál már ilyet? Egy fogpiszkálót óvatosan a sütemény közepébe bökünk, aztán kihúzzuk belőle. Ha nem marad rajta tészta, akkor a sütink átsült. Ha elkészült, a tetejét meghintjük porcukorral, és már langyosan fogyasztjuk is. Egy nagy pohár növényi tej igazán jó kísérő mellé.

Tudtad, hogy a tojást könnyen tudod helyettesíteni? Például úgy, mint itt a receptben. Csak keverj össze 2 evőkanál chiamagot 4 evőkanál vízzel, és várj egy kicsit, amíg kocsonyásodni nem kezd! Vagy próbáld ki ezeket az ötleteket!

  • 1 tojás = kb. 45 g almaszósz. Az a fránya mérleg már megint előkerül!
  • 1 tojás = fél érett banán. Ha banánnal dolgozol, egy kicsit több sütőport kell majd használni.
  • 1 tojás = 1 teáskanál szódabikarbóna + 1 evőkanál ecet

Ezektől biztosan nem fog fájni a pocid. Csak kísérletezz bátran, hogy lásd, neked mi válik be!